zaterdag 29 oktober 2016

Op pad in het sprookjesbos

Vier weken lang werken we rond het thema 'Sprookjes'.


Op maandag ligt er een knapzak en een brief in onze klas. De sprookjesboom vraagt of wij mee willen gaan op tocht in het sprookjesbos. We krijgen een plan mee; zo weten we welk sprookjesfiguurtje we zullen tegenkomen.
Eerst komen we Hans en Grietjes tegen. We luisteren naar het sprookje en gaan in de knapzak op zoek naar de spulletjes die bij dit sprookje horen.
Nadien spelen we een variant op het muzikaal pak. Alle spulletjes van de verschillende sprookjes worden doorgegeven op de muziek. Wanneer de muziek stopt mogen enkel de dingen van Hans en Grietje in de knapzak gelegd worden.
In de spelletjeshoek kunnen de kleuters het spelletje 'Knibbel, knabbel, knuisje' spelen.

Even uitrusten in de luisterhoek met een mooi sprookje erbij.De kleuters die willen mogen een mooi lakentje weven voor het bedje van Hans en Grietje.
Spelen in de huishoek


Even kijken en luisteren naar de sprookjesverhalen in de poppenkast.We leren ook een aftelversje van de broodkruimels. Er komt een vogeltje langs die onze broodkruimels oppikt.

In de bouwhoek kunnen de kleuters met de houten blokken het huisje van de boze heks nabouwen.Aan de schilderezel mogen de kleuters die willen een sprookjesschilderij maken.Onze tweede stopplaats in het sprookjesbos is bij Sneeuwwitje en de 7 dwergen. We luisteren opnieuw naar het sprookje en herhalen ons knapzak-spelletje.
Spiegeltje, spiegeltje aan de wand....
Rollenspel met de boze stiefmoeder
Als laatste komen we Roodkapje tegen in het bos. Maar zij is helemaal niet bang voor de wilde dieren. 


Wiskundig spelletje rond groepjes maken van drie.


De grootmoeder van Roodkapje is dol op bloemen. De kleuters die willen mogen met naald en draad een mooie bloem naaien.Ondertussen heeft Sneeuwwitje het nog steeds heel druk in het huisje van de zeven dwergen.


Donderdag ligt de knapzak nog een laatste keer in onze kring. Nu niet met spulletjes maar wel met een hele lange brief!


Op de brief staat dat er een groot sprookjesbal komt en dat alle kleuters uitgenodigd zijn. Maar een bal organiseren dat is nog een zwaar karwei. Aan de hand van enkele tips moeten de kleuters achterhalen wat er nog allemaal moet gebeuren voor het feest kan beginnen.

1) Spiegeltje, spiegeltje aan de wand....

Maak jullie allemaal heel mooi.

Check
2) Tafeltje dek je,...

Een mooi gedekte feesttafel waar we allemaal rond kunnen

Check
3) De rode dansschoentjes

We swingen er op los!

Check4) Knibbel, knabbel, knuisje

Versier jullie wafeltje met de snoepjes van de boze heks haar snoephuisje

Mmm,... Check

 Smakelijk iedereen!